La mort d’un Chávez ple d’estereotips

El periodisme no hauria de reproduir estereotips. O això ens ensenyen a primer de carrera ja des de l’assignatura de Fonaments del Periodisme. Tot i això, veient com els mitjans han tractat la mort del president veneçolà Hugo Chávez, es pot observar com sí que es reprodueixen. Només veient La Vanguardia, Tv3 i el Periódico del dia 6 de març, quan es va conèixer la seva mort ho podem comprovar.

“Es difícil escribir sobre Chávez y Veneçuela sin caer en prejuicios y estereotipos. Los grises parecen vetados”, deia Ramón Lobo en un article d’opinió a El Periódico aquell mateix dia. Doncs aquesta frase resumeix clarament el que ens han transmès i ens transmeten els mitjans.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.


Per començar, és interessant comparar el titular de La Vanguardia amb el d’obertura del Telenotícies migdia de TV3: “ La mort de Chávez sacseja Veneçuela”. Exactament el mateix. Tot i que no és un titular partidista, el fet que coincideixi ja ens demostra que els periodistes reproduïm certs estereotips. En el cas de Chávez, en tots tres mitjans ens repeteixen incomptables vegades les paraules populista, polèmic o fins i tot, verborrea. Evidentment han de coincidir en molts aspectes ja que parlen del  mateix fet, però on rau la visió crítica i alternativa que han d’oferir els diaris?

Tothom sap que Chávez va ser una figura polèmica i que, des d’Europa, se la classificat sempre com a populista. La feina dels periodistes hauria de ser, potser, aportar alguna cosa nova. El que diu Ramón Lobo és totalment cert: és difícil no caure en estereotips. El tractament en tots tres mitjans és extens, La Vanguardia per exemple hi dedica un 75% de la portada, sis pàgines d’internacional i una editorial; i TV3, els primers 10 minuts de l’informatiu. A més, tots tres mitjans en fan peces d’anàlisis, observant trajectòria, antecedents i mirant de preveure les conseqüències tan immediates com a llarg termini. Tot i això, ens informen des d’una perspectiva molt eurocèntrica, és que no hi ha experts, politòlegs o sociòlegs a Veneçuela? La informació oferta s’allunya de la realitat veneçolana.

Ni tan sols comptar amb enviats especials com El Periódico o La Vanguardia aconsegueix oferir-nos una visió diferent. N’és un clar exemple la segona peça de l’enviada especial de La Vanguardia que es titula “El caudillo tóxico”. Només amb el titular ja en tenim prou. Titulars com aquest continuen donant la raó a Ramón Lobo: “Los grises parecen vetados”. La legítima línia editorial de cada un dels diaris marca el prisma des del qual els seus periodistes analitzen la figura d’Hugo Chávez. Si bé com acabo de dir és legítim, mai hem de confondre la interpretació pròpia amb l’opinió subjectiva. La mateixa peça de La Vanguardia ens ho demostra. L’enviada especial no fa una anàlisi objectiva sinó que des de la primera línia ja anomena al difunt “autòcrata, cruel i excessiu”, uns adjectius difícils d’argumentar sense components clars de subjectivitat. A més, s’oblida en tot moment d’oferir les dues cares de la moneda i passa per alt els gràfic laterals, que no coincideixen amb la seva anàlisi.

TV3 fa una bona feina en aquest sentit i ofereix les dues cares de la moneda, també mostra polítics, el poble, i diferents reaccions internacionals. Tot i això, reprodueix exactament els mateixos estereotips que els altres dos mitjans. Però sí que hi ha una manera de tenir una visió global i completa dels fets. Informant-nos a partir de tots tres mitjans. Aquesta però, no hauria de ser la manera. Només ens hauria de caldre un sol mitjà per tenir una noció completa de l’actualitat. Els estereotips demostren uns mitjans que busquen el camí fàcil, no tenen recursos per aprofitar els seus enviats especials i s’obliden de les fonts expertes i locals.

Júlia Manresa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: