Catalunya, el melic del món

Des de l’11 de setembre els mitjans del país, tan públics com privats, han centrat el punt de mira en el debat sobre la independència

Catalunya s’ha convertit en el melic del món a la majoria de mitjans del país, però això es fa especialment evident en els mitjans públics. Què esperem de TV3 respecte La Vanguardia? Per definició, una televisió pública està compromesa amb els valors socials, democràtics i plurals i té com a principal objectiu ser un servei  per a la societat. Una societat que és diversa, per tant, amb interessos també diversos. Així  que la televisió pública ha de reflectir també aquesta diversitat i no respondre per tant, als interessos d’uns o d’altres sinó als d’un conjunt.

Tenim clar, doncs el que podem esperar. Però també tenim clar que gairebé mai és així. El sistema de nomenament de càrrecs n’és l’exemple més evident. La mateixa Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) reconeix com a principal missió “ser un mirall de la vida col·lectiva i de la diversitat de la societat catalana […] ser una televisió oberta al món que prioritza la qualitat”. Tot i això, des de la manifestació de l’ 11 de setembre el mirall ha quedat esbiaixat.

No descobrim la sopa d’all si afirmem que des d’aleshores el principal tema dels mitjans catalans, tan públics com privats, és la “sobirania de Catalunya” com se sol dir. Però, per tot el que he dit al primer paràgraf, no podríem esperar alguna cosa més de TV3? No hi ha cap dubte que aquesta és una de les qüestions que més preocupen als catalans, però no l’única. TV3 no hauria de caure en aquest parany polític. De fet, el novembre de 2013 el CAC publicava un informe analitzant la pluralitat dels mitjans catalans i, tot i que no va detectar-hi cap mancança és cert que TV3 i Catalunya ràdio van donar més temps a notícies sobre la independència, com ara el seguiment del procés a Escòcia, i va donar menys veus a opinions contràries a la manifestació que d’altres mitjans.

També és cert que en les dues últimes setmanes la programació del 3/24 ha apostat per una major anàlisi i aprofundiment de la informació econòmic a internacional i això demostra que TV3 encara és una de les televisions amb més qualitat informativa d’Europa. Tot i això, és innegable la línia que han pres els informatius (els de principal audiència a Catalunya) centrant-se sempre en el debat polític per la independència deixant, no de banda, però sí a l’ombra, moltes altres qüestions sobretot de caire internacional.

Informant-nos només a través de TV3 aquesta setmana no sabríem que el volcà Etna ha estat en erupció diversos dies, o que falta una setmana per a l’examen de Metges Interns Residents. Si bé és cert que aquestes dues no són qüestions vitals, quan acaba un telenotícies et queda una mena de sensació d’aïllament. No hauríem d’haver de recórrer als mitjans estrangers per trobar informació internacional. Aquesta és una exigència per a tots els mitjans, però encara més pels públics que corren el perill de convertir-se en una eina del govern. La importància del camí cap a la independència és innegable. Però qualsevol país amb intenció o no d’esdevenir independent ha d’estar ben informat sobre la resta del món.

Júlia Manresa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: